Društvene mreže i Edipov kompleks: Suočavanje sa neželjnim porukama

Društvene mreže su postale nezaobilazan deo svakodnevnog života. Svi smo ih savladali i koristimo na različite načine – neki postali zavisni, neki spijuniraju druge, a neki su pronašli način da od njih i zarade. Međutim, stvari su se malo otmele kontroli, posebno kada su i tetke, strine i ujne priključile. Ova priča će se baviti jednim intrigantnim fenomenom na društvenim mrežama – neželjenim porukama i Edipovim kompleksom. Kako se suočiti s ovim izazovima i šta nas čeka na kraju vožnje bez povratka?

Sučeljavanje sa “Ćao, lepoto!”

Jedan fenomen koji predstavlja pravo metafizičko pitanje je pojava neželjenih poruka u inboxu. Autorica bloga, Svetlana Bićanin, suočava se s porukama punoletnih lica koja je nazivaju “lepoto.” Na početku je mislila da se neko samo zanesao i “promašio prozor,” ali ubrzo je shvatila da se radi o učestaloj pojavi. Osobe koje joj pišu često lajkuju njene lične fotke, ignorišući činjenicu da je ona majka s decom. Pitanje koje se nameće jeste: šta ove osobe žele i šta očekuju?

Istraživanje fenomena

Nakon što je primetila ovaj fenomen, Svetlana je odlučila istražiti temu dalje. Prvo je razgovarala s prijateljicama, a zatim je proširila istraživanje i na jeformalne razgovore s klijentkinjama. Ubrzo je shvatila da ovo nije usamljen slučaj – mnoge žene se suočavaju s ovakvim porukama. Kao coach, Svetlana je postavila pitanje da li je Edipov kompleks uzeo maha i ima li veze sa ovom pojavom.

Šta žele ove osobe?

Naravno, pitanje koje muči mnoge jeste šta ove osobe žele svojim neželjenim porukama. Svetlana je odlučila da na sledeću takvu poruku odgovori s jednostavnim “Hvala” kako bi testirala reakciju. Međutim, postavlja se pitanje da li će to zaustaviti ove poruke ili će one nastaviti. Ona se šali da je situacija slična vicu o Jehovim svedocima koji ne znaju šta reći kada im se vrata ne zalupljaju jer su navikli samo do tada da stignu.

Saveti za “dečake”

Na kraju svog istraživanja, Svetlana želi da uputi savete “dečacima” koji šalju ovakve poruke. Pre svega, ne preporučuje im da pišu odraslim ženama, jer to je više presedan nego pravilo. Umesto toga, predlaže da komuniciraju s vršnjakinjama jer su lepše i zgodnije, te postoji veća šansa za odgovor. Svetlana šaljivo dodaje da mladi treba da iskoriste svoje razuzdane godine i da probaju, ali ne insistira na tome da im objasni kako zna.

Zaključak

Ovaj blog tekst se bavi zanimljivom temom suočavanja s neželjenim porukama na društvenim mrežama, posebno kada se radi o mlađim osobama koje često koriste izraze poput “Ćao, lepoto.” Svetlana Bićanin je odlučila da istraži fenomen i otkrila je da nije usamljen slučaj. Na kraju, daje savete dečacima kako da se bolje ponašaju na mrežama i šaljivo sugeriše da je bolje pokušati s vršnjakinjama. Ipak, ostaje da vidimo koliko će ova situacija eskalirati i gde će nas istraživanje dovesti. U svakom slučaju, društvene mreže nas neprestano iznenađuju novim fenomenima i pitanjima koja se nameću u ovom virtualnom svetu.

Share